Siirry sisältöön

Bosulif-, Tafinlar-, Tresiba- ja Xtandi-valmisteet rajoitetusti erityiskorvattaviksi

Lääkkeiden hintalautakunta on 8.10.2015 kokouksessaan hyväksynyt Bosulif-, Tafinlar-, Tresiba- ja Xtandi-valmisteet rajoitetusti erityiskorvattaviksi sadan prosentin korvausluokkaan. Valmisteiden erityiskorvattavuus tulee voimaan 1.12.2015 alkaen.

Bosutinibia sisältävä Bosulif-valmiste hyväksyttiin rajoitetusti erityiskorvattavaksi sairaudessa leukemiat, muut pahanlaatuiset veri- ja luuydintaudit sekä pahanlaatuiset imukudostaudit Philadelphia-kromosomipositiivisen kroonisen myelooisen leukemian (Ph+KML) kroonista vaihetta, akseleraatiovaihetta ja blastikriisivaihetta sairastavien aikuispotilaiden hoidossa, kun potilas on aiemmin saanut hoitoa tyrosiinikinaasin estäjällä ja kun imatinibin, nilotinibin ja dasatinibin ei katsota olevan sopivia hoitovaihtoehtoja. Kansaneläkelaitoksen tilastotietojen mukaan bosutinibia sisältävästä valmisteesta maksettiin vuonna 2014 korvauksia 2 henkilölle yhteensä noin 38 000 euroa. Bosulif-valmisteen erityiskorvattavuuden lisäkustannus on 37 000 euroa.

Dabrafenibia sisältävä Tafinlar-valmiste hyväksyttiin rajoitetusti erityiskorvattavaksi sairaudessa pahanlaatuiset kasvaimet, joita ei ole valtioneuvoston asetuksessa erikseen mainittu, yksinään käytettynä BRAF V600 mutaatiopositiivisen melanooman hoitoon aikuispotilaille, joiden tauti on metastasoitunut tai jos kasvain ei ole kirurgisesti poistettavissa. Kansaneläkelaitoksen tilastotietojen mukaan dabrafenibia sisältävästä valmisteesta maksettiin vuonna 2014 korvauksia 32 henkilölle yhteensä noin 770 000 euroa. Tafinlar-valmisteen erityiskorvattavuuden lisäkustannus on 45 000 euroa.

Degludekinsuliinia sisältävä Tresiba-valmiste hyväksyttiin rajoitetusti erityiskorvattavaksi sairaudessa diabetes aikuisille tyypin 1 diabeetikoille, joilla esiintyy toistuvia yöllisiä hypoglykemioita detemir- ja glargininsuliinihoitojen aikana ja joiden hoitotasapainon osoitetaan paranevan ja yöllisten hypoglykemioiden vähenevän Tresiba-hoidon aikana. Tresiba-valmisteen erityiskorvattavuuden lisäkustannus on 2,6 miljoonaa euroa.

Entsalutamidi sisältävä Xtandi-valmiste hyväksyttiin rajoitetusti erityiskorvattavaksi sairaudessa eturauhassyöpä etäpesäkkeisen kastraatioresistentin eturauhassyövän hoitoon miehille, joiden tauti on edennyt dosetakseliin pohjautuvan solunsalpaajahoidon aikana tai sen jälkeen. Kansaneläkelaitoksen tilastotietojen mukaan entsalutamidia sisältävästä valmisteesta maksettiin vuonna 2014 korvauksia 300 henkilölle yhteensä noin 5,7 miljoonaa euroa. Xtandi-valmisteen erityiskorvattavuuden lisäkustannus on 430 000 euroa.

Kansaneläkelaitos antaa tarkemmat ohjeet valmisteiden korvaamisesta.

Lisätietoja
Yliproviisori Elina Asola, puh. 0295 163 437
Johtava proviisori Ulla Kurkijärvi, puh. 0295 163 436