Siirry sisältöön

Cerdelga- ja Galafold-valmisteet erityiskorvattaviksi

Lääkkeiden hintalautakunta on kokouksessaan 6.9.2018 hyväksynyt Cerdelga- ja Galafold-valmisteet rajoitetusti erityiskorvattaviksi ylempään, sadan prosentin korvausluokkaan sairaudessa synnynnäiset aineenvaihduntahäiriöt. Valmisteiden erityiskorvattavuus tulee voimaan 1.11.2018 alkaen.

Eliglustaattia sisältävä Cerdelga-valmiste hyväksyttiin rajoitetusti erityiskorvattavaksi niiden tyypin 1 Gaucher’n tautia sairastavien aikuispotilaiden pitkäaikaiseen hoitoon, joilla CYP2D6-metabolia on hidasta, keskinopeaa tai nopeaa. Gaucherin taudin hoitoon käytettävien entsyymikorvaushoitovalmisteiden lääkekorvauskustannukset olivat vuonna 2017 noin 1,5 miljoonaa euroa ja korvauksen saajia oli kahdeksan. Cerdelga-valmisteen erityiskorvattavuuden lisäkustannus lääkekorvausmenoon on noin 5 000 euroa.

Migalastaattia sisältävä Galafold-valmiste hyväksyttiin rajoitetusti erityiskorvattavaksi diagnosoidun Fabryn taudin hoidossa kaikille täysi-ikäisille miehille, joilla on hoitoon vastaava mutaatio sekä niille naisille ja vähintään 16-vuotiaille nuorille, joilla on hoitoon vastaavan mutaation lisäksi merkkejä kehittyvästä sydänlihas-, aivoverenkierto- tai munuaissairaudesta tai neuropaattisia kipuja, joita ei tavanomaisin keinoin saada hallintaan. Fabryn taudin hoitoon käytettävien entsyymikorvaushoitovalmisteiden lääkekorvauskustannukset olivat vuonna 2017 noin 5,9 miljoonaa euroa ja korvauksen saajia oli 30. Valmisteen erityiskorvattavuuden lisäkustannus lääkekorvausmenoon on noin 6 000 euroa.

Kansaneläkelaitos antaa tarkemmat ohjeet valmisteiden korvaamisesta.

Lisätietoja
Yliproviisori Elina Asola, puh. 0295 163 437
Johtaja Lauri Pelkonen, puh. 0295 163 218