Siirry sisältöön

Imbruvica-, Lynparza-, Praluent-, Velphoro- ja Zejula-valmisteet rajoitetusti erityiskorvattaviksi

Lääkkeiden hintalautakunta on 9.1.2020 kokouksessaan hyväksynyt Imbruvica-, Lynparza-, Praluent-, Velphoro- ja Zejula-valmisteet rajoitetusti erityiskorvattaviksi. Valmisteiden erityiskorvattavuus tulee voimaan 1.3.2020 alkaen.

Ibrutinibiä sisältävä Imbruvica-valmiste hyväksyttiin rajoitetusti erityiskorvattavaksi ylemmässä erityiskorvausluokassa (100 %) sairaudessa leukemiat, muut pahanlaatuiset veri- ja luuydintaudit sekä pahanlaatuiset imukudostaudit. Valmistetta käytetään kroonisen lymfaattisen leukemian, manttelisolulymfooman ja Waldenströmin makroglobulinemian hoidossa. Imbruvica-valmisteen korvattavuus on ehdollinen ja korvattavuus- ja hintapäätökseen liittyy taloudellinen sopimus. Valmisteen erityiskorvattavuuden lisäkustannuksen lääkekorvausmenoon on arvioitu olevan noin 194 000 euroa.

Olaparibia sisältävä Lynparza-valmiste hyväksyttiin rajoitetusti erityiskorvattavaksi ylemmässä erityiskorvausluokassa (100 %) sairaudessa gynekologiset syövät, kun kysymyksessä on uusiutuneen platinaherkän korkean pahanlaatuisuusasteen seroosin epiteliaalisen munasarja-, munanjohdin- tai primaarin peritoneaalisen syövän ylläpitohoito, ja potilaalla on BRCA-mutaatio sekä hoitovaste platinapohjaiselle solunsalpaajahoidolle. Lynparza-valmisteen korvattavuus on ehdollinen ja korvattavuus- ja hintapäätökseen liittyy taloudellinen sopimus. Valmisteen erityiskorvattavuuden lisäkustannuksen lääkekorvausmenoon on arvioitu olevan noin 22 000 euroa.

Alirokumabia sisältävä Praluent hyväksyttiin rajoitetusti erityiskorvattavaksi alemmassa erityiskorvausluokassa (65 %) sairauksissa periytyvät rasva-aineenvaihdunnan vaikea-asteiset häiriöt (familiaalinen hyper-kolesterolemia ja tyyppi III dyslipoproteinemia) ja krooniseen sepelvaltimotautiin liittyvä rasva-aineenvaihdunnan häiriö. Valmiste on erityisin käyttöaihein rajoitetusti erityiskorvattava familiaalisen hyperkolesterolemian sekä kroonista sepelvaltimotautia sairastavien hyperkolesterolemian ja sekamuotoisen dyslipidemian hoidossa. Praluent-valmisteen korvattavuus on ehdollinen ja korvattavuus- ja hintapäätökseen liittyy taloudellinen sopimus.

Sukroferristä oksihydroksidia sisältävä Velphoro-valmiste hyväksyttiin rajoitetusti erityiskorvattavaksi ylemmässä erityiskorvausluokassa (100 %) sairaudessa D-vitamiinin krooniset aineenvaihduntahäiriöt. Valmiste on erityiskorvattava vaikeahoitoisen hyperfosfatemian hoidossa dialyysipotilailla. Valmisteen erityiskorvattavuuden lisäkustannuksen lääkekorvausmenoon on arvioitu olevan noin 22 000 euroa. Korvattavuuden rajaus vastaa voimassaolevaa peruskorvattavuuden rajausta.

Niraparibia sisältävä Zejula-valmiste hyväksyttiin rajoitetusti erityiskorvattavaksi ylemmässä erityiskorvausluokassa (100 %) sairaudessa gynekologiset syövät, kun kysymyksessä on uusiutuneen platinaherkän korkean pahanlaatuisuusasteen seroosin epiteliaalisen munasarja-, munanjohdin- tai primaarin peritoneaalisen syövän ylläpitohoito, ja potilaalla on BRCA-mutaatio sekä hoitovaste platinapohjaiselle solunsalpaajahoidolle. Zejula-valmisteen korvattavuus on ehdollinen ja korvattavuus- ja hintapäätökseen liittyy taloudellinen sopimus. Valmisteen erityiskorvattavuuden lisäkustannuksen lääkekorvausmenoon on arvioitu olevan noin 11 000 euroa.

Kansaneläkelaitos antaa tarkemmat ohjeet valmisteiden korvaamisesta.

Lisätietoja
Yliproviisori Kristiina Kaste, puh. 0295 163 416
Yliproviisori Mareena Paldán, puh. 0295 163 130
Yliproviisori Jaana Viikinkoski, puh. 0295 163 537