Siirry sisältöön

Katso-palvelu päättyy – ulkomaan kansalainen tarvitsee sähköiseen asiointiin Finnish Authenticator -sovelluksen ja Suomi.fi-valtuudet 1.1.2021 alkaen

Ulkomaan kansalaiset tarvitsevat vuodenvaihteen jälkeen Hilan asiointipalvelua varten Finnish Authenticator -sovelluksen sekä edustamaltaan yritykseltä Suomi.fi-valtuudet.  Katso-palvelun hyödyntäminen päättyy 31.12.2020, kun Katso poistuu käytöstä ja asiointipalvelun käyttäjien Katso-roolien ja -valtuuksien voimassaolo päättyy.

Finnish Authenticator

Ulkomaan kansalaisen tunnistuspalvelun eli Finnish Authenticator -tunnistuspalvelun avulla ulkomaalaiset voivat käyttää asiointipalveluja, jotka ovat ottaneet käyttöön Finnish Authenticator -sovelluksella tunnistautumisen. Tämä tunnistautuminen korvaa käytöstä poistuvan Katso-tunnistautumisen ulkomaalaisille, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta ja jotka eivät voi tunnistautua suomalaisilla tunnistusvälineillä.

Finnish Authenticator -tunnistuspalvelussa ulkomaalainen rekisteröi itselleen ulkomaalaisen tunnisteen (UID) ja todentaa henkilöllisyytensä Finnish Authenticator -sovelluksen avulla. Rekisteröitymisen ja sovelluksen käyttöönoton jälkeen ulkomaalainen voi kirjautua asiointipalveluun ulkomaalaisen tunnisteella, salasanalla ja sovelluksen PIN-koodilla. Hilan asiointipalvelussa Finnish Authenticator -sovelluksella tunnistautuminen otetaan käyttöön vuodenvaihteessa.

Lue lisää Finnish Authenticator –tunnistuspalvelusta

Valtuuden antaminen ulkomaalaiselle käyttäjälle

Suomalainen yritys voi antaa ulkomaan kansalaiselle valtuuden omatoimisesti Suomi.fi Valtuudet-palvelussa. Ulkomaalaisen henkilön valtuuttaminen asiointipalvelun käyttäjäksi edellyttää, että henkilö on rekisteröinyt Finnish Authenticator -tunnistuspalvelussa itselleen ulkomaalaisen tunnisteen (UID) ja todentaa henkilöllisyytensä Finnish Authenticator -sovelluksen avulla.

Ulkomaalainen organisaatio tarvitsee valtuuden antamiseen Suomi.fi-palvelun virkailijavaltuuttamispalvelua. Palvelu on tarkoitettu niille tahoille, jotka eivät pysty aloittamaan sähköisten valtuutuksien antamista omatoimisesti. Näitä tahoja ovat sellaiset organisaatiot, joiden edustajaa ei ole rekisteröity julkisiin rekistereihin.

Virkailijavaltuuttamispalvelussa organisaatio hakee valtuutusoikeutta sille oman organisaationsa jäsenelle, joka hallinnoi valtuuksia. Hakemus täytetään virkailijavaltuuttamispalvelussa, joka ohjaa valtuushakemuksen tekemistä vaihe vaiheelta ja kertoo, mitä asiakirjoja tarvitaan hakemuksen liitteeksi. Virkailija rekisteröi valtuuden hakemuksen perusteella. Tämän jälkeen valtuutusoikeuden saanut henkilö voi antaa Valtuudet-palvelussa valtuudet henkilöille tai organisaatioille, jotka käyttävät asiointipalvelua yrityksen puolesta.

Virkailijavaltuuttamispalvelun ohjeet löytyvät Suomi.fi-sivuilta.

Lue lisää

 

Lisätietoja
Johtava proviisori Ulla Kurkijärvi, p. 0295 163 436
Ylifarmaseutti Karoliina Ahponen, p. 0295 163 443
etunimi.sukunimi(at)stm.fi