Siirry sisältöön

Kineret-valmisteen korvattavuus jatkuu aiempaa suppeampana

Lääkkeiden hintalautakunta on 18.3.2021 tiedottanut, että Kineret-valmisteen korvattavuus päättyy 31.8.2021. Anakinraa sisältävää Kineret-valmistetta käytetään nivelreuman, jaksottaisten kuumeoireyhtymien ja Stillin taudin hoidossa.

Myyntiluvan haltija on tehnyt uuden korvattavuus- ja hintahakemuksen, joka on hyväksytty lääkkeiden hintalautakunnassa 8.6.2021. Myyntiluvan haltija on hakenut korvattavuutta aiempaa suppeammassa laajuudessa. Korvattavuutta ei haettu Stillin tautiin lapsilla ja nuorilla eikä nivelreuman hoitoon. Lääkkeiden hintalautakunta on vahvistanut korvattavuuden myyntiluvan haltijan hakemuksen mukaisessa laajuudessa.

Kineret-valmiste on sairausvakuutuksesta rajoitetusti peruskorvattava 31.8.2021 jälkeen seuraavissa tilanteissa:

 • Aikuisten, nuorten ja vähintään 8 kuukauden ikäisten, vähintään 10 kg painavien lasten kryopyriiniin liittyvien jaksoittaisten oireyhtymien (CAPS-oireyhtymien) hoidossa, kun kysymyksessä on:
  – vastasyntyneenä alkava inflammatorinen monielinsairaus (NOMID)/krooninen infantiilinen hermo-, iho- ja niveloireyhtymä (CINCA),
  – Muckle-Wellsin oireyhtymä (MWS) tai
  – perinnöllinen autoinflammatorinen kylmäurtikaria (FCAS).
 • Aktiivisen Stillin taudin hoidossa aikuisilla, mukaan lukien yleisoirein alkanut lastenreuma (SJIA) aikuisiän saavuttaneilla ja aikuisten Stillin tauti (AOSD), kun aikaisempi tavanomainen hoito ei ole tuottanut riittävää hoitovastetta.
 • Kun kyseessä on perinnöllisen välimerenkuumeen (FMF) hoito. Tarvittaessa Kineret-valmistetta annetaan yhdessä kolkisiinin kanssa.

Kineret-valmiste on sairausvakuutuksesta rajoitetusti erityiskorvattava alemmassa erityiskorvausluokassa 31.8.2021 jälkeen seuraavissa tilanteissa:

 • Vastasyntyneenä alkavan inflammatorisen monielinsairauden (NOMID)/kroonisen infantiilisen hermo-, iho- ja niveloireyhtymän (CINCA) tai Muckle-Wellsin oireyhtymän (MWS) hoidossa.
 • Kun kysymyksessä on aktiivisen Stillin taudin hoito aikuisilla, mukaan lukien yleisoirein alkanut lastenreuma (SJIA) aikuisiän saavuttaneilla ja aikuisten Stillin tauti (AOSD), kun aikaisempi tavanomainen hoito ei ole tuottanut riittävää hoitovastetta.
 • Kun kyseessä on perinnöllisen välimerenkuumeen (FMF) hoito. Tarvittaessa Kineret-valmistetta annetaan yhdessä kolkisiinin kanssa.

Kansaneläkelaitos päättää tarkemmin korvaamisen edellytyksistä ja tarvittavista selvityksistä.

 

Lisätietoja
Johtava proviisori Ulla Kurkijärvi, puh. 0295 163 436